МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

  • Ви повинні знати
  •  UA  RU

Вірусний гепатит

Вірусний гепатит В відноситься до інфекцій, що становлять надзвичайно серйозну медичну та соціальну небезпеку. До 10% дорослих та до 90% дітей, які перенесли інфекцію, стають носіями вірусу гепатиту В з подальшою хронізацією паталогічного процесу та розвитком цирозу та раку печінки.

Вірусний гепатит В - типова кров'яна інфекція. Передача вірусу відбувається через кров: при внутрішньовенному введенні наркотиків, через косметичні процедури, прямі статеві контакти, від матері до дитини під час пологів, при проведенні інвазивних маніпуляцій з діагностичною та лікувальною метою, при побутових контактах через рани та мікротравми, при користуванні загальними. гоління, зубними щітками, рушниками тощо.

Період від зараження до прояву первинних симптомів в середньому становить від 45 до 180 днів. Захворювання розвивається поступово, із тривалим початковим періодом. Початок хвороби може бути схожим на розвиток простудного захворювання, з'являється слабкість, апатія, катаральні явища верхніх дихальних шляхів, диспепсичні прояви. Погіршується апетит до анорексії, турбує незначний свербіж шкіри, біль у суглобах. Поступово темніє сеча та світліє стілець.

Серед клінічних варіантів гепатиту Найнесприятливішим прогнозом є спленомегалічна форма. Вона характеризується збільшенням селезінки на всіх етапах патологічного процесу, частим рецидивом хвороби, прогресуючою хронізацією та раннім розвитком цирозу печінки.

Можливі різні наслідки: від повного одужання до розвитку тяжких блискавичних форм чи хронічної інфекції. Одним із грізних клінічних варіантів вірусного гепатиту В є блискавична форма, яка майже у 95% закінчується летально.

Частота переходу гострого ГВ у хронічний становить 7-10%, а в цироз печінки – 1,2%. Перехід у цироз спостерігається не лише через кілька років від початку захворювання, а й упродовж кількох місяців. Швидко прогресуючий вірусний цироз розвивається як наслідок вірусного гепатиту з безперервно активним перебігом. Повільно прогресуючий цироз формується в процесі рецидивуючого перебігу або розвивається приховано після перенесеної гострої інфекції.

Зростання епідемічної значущості передачі збудника гепатиту В при ін'єкційному введенні наркотиків та статевим шляхом пов'язане з інфікуванням, насамперед, осіб молодого, працездатного та репродуктивного віку. Це не лише на рівень захворюваності, а й на клінічні прояви інфекції. Можливість тривалого перебування вірусу в організмі таких осіб сприяє формуванню затяжних, рецидивуючих та хронічних форм гепатиту В, що призводить до постійного поширення інфекції.

Однак до 95% випадків захворювань на гепатит В можна запобігти шляхом вакцинації. Крім того, вакцинацією можна досягти зниження частоти виникнення первинного раку печінки.

Інші хвороби:

Hosting Ukraine

Дбаємо про Ваше здоров'я!

МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ!