МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

  • Ви повинні знати

Ацетономічний синдром (підвищений ацетон) - Ацетонемічний синдром

Ацетономічний синдром - це реакція організму, пов'язана з порушенням обмінних процесів, переважно пуринового (білкового) обміну, коли в організмі відзначається підвищена концентрація сечової кислоти. Викликають такий стан у дітей вірусні інфекції, харчові навантаження, незвичні страви, переїдання, психоемоційний стрес.

Ацетономічний синдром – обумовлений підвищеним вмістом у крові кетонових тіл: ацетону, ацетооцтової кислоти та b-оксимасляної кислоти – продуктів неповного окислення жирних кислот, що утворюються при ферментації харчових мас, що містять певні сорти жирів.

Розрізняють первинний та вторинний ацетонемічний синдром.

Первинний ацетонемічний синдром зустрічається у 4-6% дітей віком від 1 до 12-13 років. Початок хвороби провокують різні фактори. У віці від 1 року до трьох, часто ацетономічний синдром, може бути викликаним при прийомі антибіотиків, надлишок кисломолочних продуктів (непереносимість молочних) та неправильне харчування дитини.

Ацетономічні кризи виникають поетапно:
- відсутність апетиту
- млявість
- нудота блювота
- болі в навколопупковій ділянці
- Стілець з характерним запахом (іноді рідкий)
- запах ацетону з рота

Клінічна картина ацетономічного кризу:

* багаторазове або невгамовне блювання протягом 1-5 днів (спроба напоїти або погодувати дитині провокує блювання);
* дегідратація та інтоксикація (блідість шкіри з характерним рум'янцем, гіподинамія, м'язова гіпотонія);
* млявістю, слабкістю, сонливістю
* розлад стільця або запор
* Збільшення печінки на 1-2 см,
* Підвищення температури тіла до 37,5-38,5 градусів;
* наявність у сечі, блювотних масах, повітрі ацетону, що видихається, в крові -підвищеної концентрації кетонових тіл;
Найчастіше при ацетономічному синдромі страждає підшлункова, жовчні протоки, печінка.

Лікування ацетономічного синдрому можна розділити на два етапи:
- зняття ацетонемічного синдрому в міру його прояву
- проведення заходів у міжприступний період, спрямованих на профілактику рецидивів.

Зняття ацетонемічного синдрому

- очистити та промити кишечник – клізми з розчином соди (1ст ложка на 1 літр води, вода повинна бути обов'язково кімнатної температури)
- напувати дитині кожні 10-15 хв. негазованою лужною мінеральною водою (Лужанська, Боржомі), при частих блювотах і проносах – напувати Регідроном
- їжа повинна містити легкозасвоювані вуглеводи та мінімальну кількість жиру (вівсяна каша, картопляне пюре без олії та молока, печені галетне, сухарі гірчичні)
- медикаментозна терапія-ентеросорбенти (у віковому дозуванні) Ентеросгель або Хепель; ферменти- Креон, Мезім, Дігестін; додатково можна приймати Фарковіт, Мотіліум, Нукс-Ворміку.

Профілактика у міжприступний період:
- Дієта.

Заборонені продукти:

Кістковий і м'ясний бульйони, жирна свинина, качка, гусак, печінка, мізки, нирки, соління (огірки, капуста,), оселедець, рибні консерви, шпинат, щавель, ревінь, какао, газована вода, холодні напої, здоба, листкове тісто, сметана, чіпси, ківі, консерви, квасоля, боби, приправи, шоколад, майонез, кетчуп, соки з м'якоттю
ОБМЕЖИТИ у вживанні

  • жирні страви, борщі, яблука, апельсини, свіжі фрукти, аджика, консервовані овочі, консервовані фрукти, йогурт, молочні та кисломолочні продукти

ПОКАЗАНО

  • супи на овочевому бульйоні, варена цвітна капуста, яловичина, нежирна свинина, куряче філе (без шкіри), кролик, риба (варена), яйце (варене, не частіше за три рази на тиждень!), каша (гречана, пшенична, вівсяна), овочі свіжі, морси (смородина, журавлина), компот із сухофруктів, петрушка, чорний чай

Ацетономический синдром (повышенный ацетон)

Ацетономический синдром — это реакция организма, связанная с нарушением обменных процессов, в основном пуринового (белкового) обмена, когда в организме отмечается повышенная концентрация мочевой кислоты. Вызывают такое состояние у детей вирусные инфекции, пищевые нагрузки, непривычные блюда, переедание, психоэмоциональный стресс.
Ацетонемический синдром - обусловлен повышенным содержанием в крови кетоновых тел: ацетона, ацетоуксусной кислоты и b-оксимасляной кислоты - продуктов неполного окисления жирных кислот, образующихся при ферментации пищевых масс, содержащих определенные сорта жиров.

Различают первичный и вторичный ацетонемический синдром.

Первичный ацетономический синдром встречается у 4-6% детей в возрасте от 1 года до 12-13 лет. Начало болезни провоцируют разные факторы. В возрасте от 1 года и до трех, часто ацетономический синдром, может быть вызванным при приеме антибиотиков, избыток кисломолочных продуктов (непереносимость молочных) и неправильное питание ребенка.

Ацетономические кризы возникают поэтапно:
- отсутствие аппетита
- вялость
- тошнота, рвота
- боли в околопупочной области
- стул с характерным запахом (иногда жидкий)
- запах ацетона изо рта

Клиническая картина ацетономического криза:

* многократная или неукротимая рвота в течение 1-5 дней (попытка напоить или покормить ребёнка провоцирует рвоту);
* дегидратация и интоксикация (бледность кожи с характерным румянцем, гиподинамия, мышечная гипотония);
* вялостью, слабостью, сонливостью
* расстройство стула или запор
* увеличение печени на 1-2 см,
* повышение температуры тела до 37,5-38,5 градусов;
* наличие в моче, рвотных массах, выдыхаемом воздухе ацетона, в крови -повышенной концентрации кетоновых тел;

Чаще всего при ацетономическом синдроме страдает поджелудочная, желчные протоки, печень.

Лечение ацетономического синдрома можно разделить на два этапа:
- Снятие ацетонемического синдрома по мере его проявления
- Проведение мероприятий в межприступный период, направленных на профилактику рецидивов.

Снятие ацетонемического синдрома

- очистить и промыть кишечник – клизмочки с раствором соды (1ст ложка на 1 литр воды, вода должна быть обязательно комнатной температуры)
- поить ребёнка каждые 10-15 мин. негазированной щелочной минеральной водой (Лужанская, Боржоми), при частых рвотах и поносах – поить Регидроном
- пища должна содержать легкоусвояемые углеводы и минимальное количество жира (овсяная каша, картофельное пюре без масла и молока, печёные галетное, сухари горчичные )
- медикаментозная терапия- энтеросорбенты (в возрастной дозировке) Энтеросгель или Хепель; ферменты- Креон, Мезим, Дигестин; дополнительно можно принимать Фарковит, Мотилиум, Нукс-Вормику…

Профилактика в межприступный период:
- диета.
Запрещенные продукты:

Костный и мясной бульоны, жирная свинина, утка, гусь, печень, мозги, почки, соленья (огурцы, капуста,), сельдь, рыбные консервы, шпинат, щавель, ревень, какао, газированная вода , холодные напитки, сдоба, слоеное тесто, сметана, чипсы, киви, консервы, фасоль, бобы, приправы, шоколад, майонез, кетчуп, соки с мякотью

ОГРАНИЧИТЬ в употреблении

жирные блюда, борщи, яблоки, апельсины, свежие фрукты, аджика, консервированные овощи, консервированные фрукты, йогурт, молочные и кисломолочные продукты

ПОКАЗАНО

супы на овощном бульоне, вареная цветная капуста, говядина, нежирная свинина, куриное филе (без кожи), кролик, рыба (варенная), яйцо (вареное, не чаще трех раз в неделю!), каша (гречневая, пшеничная, овсяная), овощи свежие, морсы (смородина, клюква), компот из сухофруктов, петрушка, черный чай

Hosting Ukraine

Дбаємо про Ваше здоров'я!

МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ!