МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

  • Ви повинні знати
  •  UA  RU

Антибіотики за рецептом

Починаючи з квітня 2022 року усі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Про це під час ранкового брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

«Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч з антивакцинальними настроями, які в тандемі зводять нанівець чимало досягнень медичної науки. Саме тому, ми запускаємо електронний рецепт, як один із механізмів вирішення проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів», – підкреслив міністр.

За його словами, незабаром усі антибактеріальні препарати призначатимуться виключно лікарями, які будуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. Слід підкреслити, що в електронному рецепті зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування. 

Пацієнт зможе погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я.

Подібна умова діє і для аптек та медичних закладів — необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я усім працівникам, які будуть залучені до призначення та відпуску ліків за е-рецептами.

Це важлива частина реформи — саме інструменти електронної системи  охорони здоровʼя створюють умови для надання безпечної та якісної медичної допомоги та відстежування даних про призначення та споживання антибіотиків в Україні.

Довідка: За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2050 року резистентні до антимікробних лікарських засобів мікроорганізми можуть призводити до смерті 10 мільйонів людей на рік.

https://moz.gov.ua/article/news/antibiotiki-za-e-receptom-viktor-ljashko-rozpoviv-pro-vazhlivi-zmini-u-vidpusku-antibakterialnih-preparativ-

Інші хвороби:

Hosting Ukraine

Дбаємо про Ваше здоров'я!

МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ!