Цікаве
Боби - кому не можна. Ці люди мають бути особливо обережними!
Квасоля – улюблений літній овоч багатьох жителів нашої країни. Крім смакових якостей, він має ще й корисні для здоров'я властивості. На жаль, не всі можуть дозволити собі ці літні ласощі.
Кому не можна їсти боби?
У бобах ми знаходимо такі цінні елементи, як вітаміни групи В, вітамін К, білок, харчові волокна, магній, залізо та мідь. Крім того, боби не містять жиру, сприяють процесу схуднення та знижують надто високий рівень поганого холестерину ЛПНЩ у крові. Проте є люди, яким варто відмовитися від вживання цієї популярної бобової рослини.
Діабет
Хворим на цукровий діабет слід остерігатися бобів. Чому? Варені боби мають високий глікемічний індекс, що може збільшити концентрацію глюкози у крові діабетика.
Подагра
Людям, які страждають на подагру, також не слід їсти боби. Бобові містять пурини, які сприяють посиленому виробленню сечової кислоти, яка відкладається в органах та тканинах. Також не рекомендується їсти боби при камені в нирках. Надмірна кількість пуринів може викликати утворення каменів та кристалів у сечовивідних шляхах.
Фавізм
Надмірне споживання бобів або навіть контакти з їх пилком значно збільшує ризик фавізму в деяких людей. Причиною хвороби є генетична мутація, що викликає дефіцит одного з ферментів. У хворих із фавізмом укорочена тривалість життя еритроцитів, що у свою чергу може сприяти розвитку анемії. Симптоми фаворитизму включають, але не обмежуються біль у животі, блювання, головний біль, біль у поперековому відділі хребта, блідість, жовтяниця, чорна сеча, анемія. Генетично обтяжені люди схильні до ризику розвитку цього захворювання.
Хвороба Паркінсона
Люди, які страждають на хворобу Паркінсона, дуже часто використовують медичні препарати, що містять леводопу. Це амінокислота, яка у мозку перетворюється на дофамін. Вживання в їжу бобів може підвищити концентрацію цієї речовини у кровотоку та мати небажані наслідки для здоров'я.
Дбаємо про Ваше здоров'я!
МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ!