Цікаве
Цілюща сила капусти
Капуста білокачанна – бадьорість та веселий настрій.
Здавна капуста високо цінувалася не лише як харчова рослина, а й як важлива лікарська рослина. Народна мудрість каже: «з'їж капусту перед питтям-не сп'янієш, з'їж після- розженеш хміль».
Ще римляни приписували капусті властивість лікувати безсоння, заспокоювати головний біль, виліковувати глухоту. Її використовували для лікування захворювань кишківника як при розладі, так і при запорах.
Вважалося, що свіжа капуста та її сік корисні при геморої, захворюваннях дихальних шляхів, селезінки, печінці, від безсоння, допомога при опіках, екземах, діатезі, як протицинговий засіб тощо.
Капуста містить низку цінних для організму речовин, що визначають її цілющі та поживні властивості. У ній є багатий вибір вітамінів – В1, В2, В6, С, РР, К та U, пантотенова кислота та фолієва, провітамін А, мінеральні речовини, клітковина, органічні кислоти, фітонциди.
Найбільше капуста містить вітамін С і зберігається він при тривалому зберіганні і у свіжому вигляді і в квашеному.
Зараз капусту використовують у лікувальному харчуванні при серцево-судинних захворюваннях та шлунково-кишкових. Високий вміст клітковини рекомендується для лікування таких захворювань, як запори та геморой. Через наявність аскорбінової кислоти – її рекомендують виведення з організму холестерину.
Капуста нормалізує жировий обмін, тому рекомендується у дієтичному харчуванні.
Вона не замінна для хворих на цукор діабет. Мінеральні солі, які капуста містить, сприяють виведенню зайвої рідини з організму.
Високий лікувальний ефект має сік капусти. Сік містить противиразковий вітамін. Сік приймають при виразках дванадцятипалої кишки, при гіпоацидному гастриті, хронічному холангіогепатиті, при атонії кишечника. Прийом соку сприяє підвищенню кислотності шлункового соку. Свіжий сік приймають по півсклянки тричі на день до їди протягом 3-4 тижнів.
Капуста червонокачанна
Різновид капусти білокачанної. Червоно-фіолетове забарвлення їй надає пігмент антоціан. При додаванні оцту – капуста змінює відтінок на малиновий, а якщо додати соди – набуває відтінку синій.
Здавна її сік використовували при лікуванні туберкульозу легень, кашлі, хрипкості голосу. Рекомендують вживати капусту червонокачанну для відділення мокротиння, для лікування внутрішніх органів, фурункулів.
Капуста багата каротином, вітамінами, мінеральними речовинами (калій, магній, залізо), містить клітковину, ферменти та фітонциди. За вмістом вітаміну С капуста червонокачанна перевершує білокачанну вдвічі, а за вмістом каротину - вчетверо. Однак клітковина її груба і важко перетравлюється. Тому при захворюваннях органів травлення – її не рекомендують.
Капуста савойська
Батьківщина цього виду – капусту Італія. Капуста Савойська багата білками та вітамінами, набагато смачнішою і у свіжому вигляді та у вареному. Містить вона вуглеводи, органічні кислоти, ферменти, клітковину, каротин, вітаміни З, В1, В2, До, Е та інших. Також багато у ній мінеральних солей – калій, залізо, магній, фосфор, кобальт.
Капуста савойська – використовується як один із найголовніших продуктів у дієтичному харчуванні.
Капуста пекінська
Містить великий набір вітамінів – А, В1, В2, РР та мінеральних солей. Цей вид капусти високо цінується в дієтичному харчуванні як вітамінний, загальнозміцнюючий продукт та засіб, що сприяє нормалізації водно-сольового обміну в організмі.
Капуста брюссельська
Цей вид капусти відноситься до найбільш цінних овочевих рослин. Її вважають не тільки найкориснішим, а й найсмачнішим овочом. Раніше брюссельська капуста вважалася делікатесом.
Серед капустяних, вона рекордсмен за вмістом мінеральних солей (калій, магній, залізо), легкозасвоюваних білків, вітаміну С, вітамінів (В1, В2, В6, РР), також у ній є – вуглеводи, каротин, клітковина, ферменти та ін. речовини.
Капуста брюссельська стимулюють процес загоєння ран після хірургічного втручання. Велика кількість мінеральних солей, робить брюссельську капусту найважливішим компонентом у меню хворих, які страждають на серцево-судинні захворювання. Її сік сприяє посиленню та відновленню функції підшлункової залози, виключно корисний при цукровому діабеті.
Цвітна капуста
Цвітна капуста - високоякісний і водночас дієтичний продукт харчування. Вона містить чимало азотистих речовин, представленими легкозасвоювані білками, багатий набір вітамінів – З, В1, В2, В6, РР, пантотеновую кислоту, ферменти, мінеральні солі та інших. цінні речовини, яких потребує організм. Для цвітної капусти характерна тонка клітинна структура, тому вона і засвоюється організмом краще за інші види капусти.
Корисна цвітна капуста як дієтичний продукт при шлунково-кишкових захворюваннях та дитячому харчуванні.
Брокколі
Різновид цвітної капусти. Має цінний склад по поживності вище за цвітну капусту. У ній у півтора рази більше білків; у півтора рази більше за мінеральні солі; багатшим вітаміном С – у 2 рази; каротином у 50 разів більше ніж у цвітної капусти.
Наявність цінних речовин визначають високі дієтичні та лікувальні властивості цього виду. Вважають, що систематичне вживання броколі в їжу попереджає розвиток атеросклерозу та настання передчасної старості. Включають до раціону при лікуванні променевої хвороби.
Кольрабі
Кольрабі багата на вуглеводи, білки, вітаміни, мінеральні солі (фосфор, кальцій), клітковину і ферменти.
Вживання кольрабі необхідно дітям: кальцій, що міститься в ній, є основним матеріалом для побудови скелета і зубів. Завдяки великій кількості мінеральних речовин (кальцію та фосфору) – рекомендують у харчуванні вагітних жінок.
Дбаємо про Ваше здоров'я!
МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ!