МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

  • Ви повинні знати

Цілюща сила капусти

Капуста білокачанна – бадьорість та веселий настрій.

Здавна капуста високо цінувалася не лише як харчова рослина, а й як важлива лікарська рослина. Народна мудрість каже: «з'їж капусту перед питтям-не сп'янієш, з'їж після- розженеш хміль».

Ще римляни приписували капусті властивість лікувати безсоння, заспокоювати головний біль, виліковувати глухоту. Її використовували для лікування захворювань кишківника як при розладі, так і при запорах.

Вважалося, що свіжа капуста та її сік корисні при геморої, захворюваннях дихальних шляхів, селезінки, печінці, від безсоння, допомога при опіках, екземах, діатезі, як протицинговий засіб тощо.
Капуста містить низку цінних для організму речовин, що визначають її цілющі та поживні властивості. У ній є багатий вибір вітамінів – В1, В2, В6, С, РР, К та U, пантотенова кислота та фолієва, провітамін А, мінеральні речовини, клітковина, органічні кислоти, фітонциди.

Найбільше капуста містить вітамін С і зберігається він при тривалому зберіганні і у свіжому вигляді і в квашеному.
Зараз капусту використовують у лікувальному харчуванні при серцево-судинних захворюваннях та шлунково-кишкових. Високий вміст клітковини рекомендується для лікування таких захворювань, як запори та геморой. Через наявність аскорбінової кислоти – її рекомендують виведення з організму холестерину.
Капуста нормалізує жировий обмін, тому рекомендується у дієтичному харчуванні.
Вона не замінна для хворих на цукор діабет. Мінеральні солі, які капуста містить, сприяють виведенню зайвої рідини з організму.

Високий лікувальний ефект має сік капусти. Сік містить противиразковий вітамін. Сік приймають при виразках дванадцятипалої кишки, при гіпоацидному гастриті, хронічному холангіогепатиті, при атонії кишечника. Прийом соку сприяє підвищенню кислотності шлункового соку. Свіжий сік приймають по півсклянки тричі на день до їди протягом 3-4 тижнів.

Капуста червонокачанна

Різновид капусти білокачанної. Червоно-фіолетове забарвлення їй надає пігмент антоціан. При додаванні оцту – капуста змінює відтінок на малиновий, а якщо додати соди – набуває відтінку синій.

Здавна її сік використовували при лікуванні туберкульозу легень, кашлі, хрипкості голосу. Рекомендують вживати капусту червонокачанну для відділення мокротиння, для лікування внутрішніх органів, фурункулів.

Капуста багата каротином, вітамінами, мінеральними речовинами (калій, магній, залізо), містить клітковину, ферменти та фітонциди. За вмістом вітаміну С капуста червонокачанна перевершує білокачанну вдвічі, а за вмістом каротину - вчетверо. Однак клітковина її груба і важко перетравлюється. Тому при захворюваннях органів травлення – її не рекомендують.

Капуста савойська

Батьківщина цього виду – капусту Італія. Капуста Савойська багата білками та вітамінами, набагато смачнішою і у свіжому вигляді та у вареному. Містить вона вуглеводи, органічні кислоти, ферменти, клітковину, каротин, вітаміни З, В1, В2, До, Е та інших. Також багато у ній мінеральних солей – калій, залізо, магній, фосфор, кобальт.

Капуста савойська – використовується як один із найголовніших продуктів у дієтичному харчуванні.

Капуста пекінська

Містить великий набір вітамінів – А, В1, В2, РР та мінеральних солей. Цей вид капусти високо цінується в дієтичному харчуванні як вітамінний, загальнозміцнюючий продукт та засіб, що сприяє нормалізації водно-сольового обміну в організмі.

Капуста брюссельська

Цей вид капусти відноситься до найбільш цінних овочевих рослин. Її вважають не тільки найкориснішим, а й найсмачнішим овочом. Раніше брюссельська капуста вважалася делікатесом.

Серед капустяних, вона рекордсмен за вмістом мінеральних солей (калій, магній, залізо), легкозасвоюваних білків, вітаміну С, вітамінів (В1, В2, В6, РР), також у ній є – вуглеводи, каротин, клітковина, ферменти та ін. речовини.

Капуста брюссельська стимулюють процес загоєння ран після хірургічного втручання. Велика кількість мінеральних солей, робить брюссельську капусту найважливішим компонентом у меню хворих, які страждають на серцево-судинні захворювання. Її сік сприяє посиленню та відновленню функції підшлункової залози, виключно корисний при цукровому діабеті.

Цвітна капуста

Цвітна капуста - високоякісний і водночас дієтичний продукт харчування. Вона містить чимало азотистих речовин, представленими легкозасвоювані білками, багатий набір вітамінів – З, В1, В2, В6, РР, пантотеновую кислоту, ферменти, мінеральні солі та інших. цінні речовини, яких потребує організм. Для цвітної капусти характерна тонка клітинна структура, тому вона і засвоюється організмом краще за інші види капусти.

Корисна цвітна капуста як дієтичний продукт при шлунково-кишкових захворюваннях та дитячому харчуванні.

Брокколі

Різновид цвітної капусти. Має цінний склад по поживності вище за цвітну капусту. У ній у півтора рази більше білків; у півтора рази більше за мінеральні солі; багатшим вітаміном С – у 2 рази; каротином у 50 разів більше ніж у цвітної капусти.

Наявність цінних речовин визначають високі дієтичні та лікувальні властивості цього виду. Вважають, що систематичне вживання броколі в їжу попереджає розвиток атеросклерозу та настання передчасної старості. Включають до раціону при лікуванні променевої хвороби.

Кольрабі

Кольрабі багата на вуглеводи, білки, вітаміни, мінеральні солі (фосфор, кальцій), клітковину і ферменти.

Вживання кольрабі необхідно дітям: кальцій, що міститься в ній, є основним матеріалом для побудови скелета і зубів. Завдяки великій кількості мінеральних речовин (кальцію та фосфору) – рекомендують у харчуванні вагітних жінок.

 


Целебная сила растений.

Капуста белокочанная – бодрость и веселое настроение.

Издавна капуста высоко ценилась не только как пищевое растение, но и как важное лекарственное растение. Народная мудрость гласит: «съешь капусту перед питьем- не опьянеешь, съешь после- разгонишь хмель».

Еще римляне приписывали капусте свойство лечить бессонницу, успокаивать головные боли, излечивать глухоту. Ее использовали для лечения заболеваний кишечника как при расстройстве, так и при запорах.

Считалось, что свежая капуста и ее сок полезны при геморрое, заболеваниях дыхательных путей, селезенки, печени, от бессонницы, помощь при ожогах, экземах, диатезе, как противоцинготное средство и т.д
Капуста содержит ряд ценных для организма веществ, определяющих ее целебные и питательные свойства. В ней есть богатый выбор витаминов – В1,В2, В6, С, РР, К и U, пантотеновая кислота и фолиевая, провитамин А, минеральные вещества, клетчатка, органические кислоты, фитонциды.

Больше всего капуста содержит витамина С и сохраняется он при длительном хранении и в свежем виде и в квашеном.
Сейчас капусту используют в лечебном питании при сердечнососудистых заболеваниях и желудочно-кишечных. Высокое содержание клетчатки рекомендуется для лечения таких заболеваний, как запоры и геморрой. Из-за наличия аскорбиновой кислоты – ее рекомендуют для выведения из организма холестерина.
Капуста нормализует жировой обмен, поэтому рекомендуется в диетическом питании.
Она не заменима для больных на сахар диабет. Минеральные соли, которые капуста в себе содержит, способствуют выведению излишней жидкости из организма.

Высокий лечебный эффект оказывает сок капусты. Сок содержит противоязвенный витамин. Сок принимают при – язвах двенадцатиперстной кишки, при гипоацидном гастрите, хроническом холангиогепатите, при атонии кишечника. Прием сока способствует повышению кислотности желудочного сока. Свежий сок принимают по полстакана три раза в день до еды в течении 3-4 недель.

Капуста краснокочанная

Разновидность капусты белокочанной. Красно-фиолетовую окраску ей придает пигмент антоциан. При добавлении уксуса – капуста меняет оттенок на малиновый, а если добавить соды - приобретает оттенок синий.

Издавна ее сок использовали при лечении туберкулеза легких, кашле, хриплости голоса. Рекомендуют употреблять капусту краснокочанную для отделения мокроты, для лечения внутренних органов, фурункулов.

Капуста богата каротином, витаминами, минеральными веществами (калий, магний, железо), содержит клетчатку, ферменты и фитонциды. По содержанию витамина С капуста краснокочанная превосходит белокочанную в два раза, а по содержанию каротина - в четыре раза. Однако клетчатка ее груба и трудно переваривается. Поэтому при заболеваниях органов пищеварения - ее не рекомендуют.

Капуста савойская

Родина этого вида капусту Италия. Капуста Савойская богата белками и витаминами, намного вкуснее и в свежем виде и в вареном. Содержит она углеводы, органические кислоты, ферменты, клетчатку, каротин, витамины С, В1, В2, К, Е и др. Также много в ней минеральных солей – калий, железо, магний, фосфор, кобальт.

Капуста савойская – используется как один из самых главных продуктов в диетическом питании.

Капуста пекинская

Содержит большой набор витаминов – А, В1, В2, РР, и минеральных солей. Этот вид капусты высоко ценится в диетическом питании как витаминный, общеукрепляющий продукт и средство, способствующее нормализации водно-солевого обмена в организме.

Капуста брюссельская

Этот вид капусты относится к наиболее ценным овощным растениям. Ее считают не только самым полезным, но и самым вкусным овощем. Ранее брюссельская капуста считалась деликатесом.

Среди капустных, она рекордсмен по содержанию минеральных солей (калий, магний, железо), легкоусвояемых белков, витамина С, витамины (В1, В2, В6, РР), также в ней есть – углеводы, каротин, клетчатка, ферменты и др. ценные вещества.

Капуста брюссельская стимулируют процесс заживления ран, после хирургического вмешательства. Обилие минеральных солей, делает брюссельскую капусту важнейшим компонентом в меню больных, страдающих сердечнососудистыми заболеваниями. Ее сок способствует усилению и восстановлению функции поджелудочной железы, исключительно полезен при сахарном диабете.

Капуста цветная

Цветная капуста- высококачественный и в то же время диетический продукт питания. Она содержит довольно много азотистых веществ, представленными легкоусвояемые белками, богатый набор витаминов – С, В1, В2, В6, РР, пантотеновую кислоту, ферменты, минеральные соли и др. ценные вещества, в которых нуждается организм. Для цветной капусты характерна тонкая клеточная структура, поэтому она и усваивается организмом лучше других видов капусты.

Полезна цветная капуста как диетический продукт при желудочно-кишечных заболеваниях и в детском питании.

Брокколи

Разновидность цветной капусты. Имеет ценный состав по питательности выше цветной капусты. В ней в полтора раза больше белков; в полтора раза больше минеральных солей; богаче витамином С – в 2 раза; каротином в 50 раз больше чем у цветной капусты.

Наличие ценных веществ определяют высокие диетические и лечебные свойства этого вида. Считают, что систематическое употребление брокколи в пищу предупреждает развитие атеросклероза и наступление преждевременной старости. Включают в рацион при лечении лучевой болезни.

Кольраби

Кольраби богата углеводами, белками, витаминами, минеральными солями (фосфор, кальций), клетчаткой и ферментами.

Употребление кольраби необходимо детям: содержащийся в ней кальций является основным материалов для построения скелета и зубов. Благодаря большому количеству минеральных веществ (кальция и фосфора) – рекомендуют в питании беременных женщин.

Hosting Ukraine

Дбаємо про Ваше здоров'я!

МЕДИЧНИЙ ПОРТАЛ!